Mâncarea sănătoasă

Autor: Degeratu Sofia

“O alimentație sănătoasă este o poartă deschisă către o viață mai bună.” – Karen Sessions
Mâncarea sănătoasă este importantă pentru o viață sănătoasă și activă. Aceasta poate ajuta la prevenirea bolilor și la menținerea unui nivel de energie ridicat. Pentru a avea o stare de bine fizică și psihică este important să consumăm alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, carne slabă pentru a avea toată gama de nutrienți esențiali și vitamine. Grăsimile, deși frecvent auzim că sunt de evitat, cele de origine vegetală din avocado, oleoginoase și cele animale din pește și lactate sunt esențiale pentru creier, piele și producerea de hormoni atât de necesari desfășurării activităților organismului și pentru creștere și dezvoltare.
Alimentele sănătoase conțin o gamă largă de nutrienți, precum vitamine, minerale și antioxidanți. De exemplu, fructele și legumele conțin vitaminele A, C și K, precum și fibre și antioxidanți. Peștele gras, cum ar fi somonul și tonul, conține acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru sănătatea inimii. Leguminoasele, cum ar fi fasolea și linte, sunt bogate în proteine, fibre și fier.
Un alt aspect important este să eviți alimentele procesate și să reduci consumul de zahăr și sare. În plus, este important să bei suficientă apă și să ai o activitate fizică regulată pentru a-ți menține sănătatea.
Sănătatea nu înseamnă doar lipsa bolii, înseamnă să ne hrănim corpul astfel încât să funcționeze la capacitate maximă, să avem o stare bună din punct de vedere fizic și psihic, să avem energie și să ne menținem și o greutate corporală optimă.
Ca elevi, noi trebuie să respectăm cele 3 mese pe zi și să avem 2 gustări, să alegem variantele de ,,dulce,, mai sănătos (fructe, fructe uscate: curmale, stafide, smochine, batoane de cereale), să bem apă și suc natural, nu sucuri carbogazoase, să evităm prăjelile și tot ce e foarte procesat.

Dacă ne punem bazele de mici copii, aceste principii ne vor urma toată viața și ne vor ajuta să fim adulți sănătoși și echilibrați.

“Mănânci ca să trăiești, nu trăiești ca să mănânci.”