Importanța Prevenției Și Analizele Medicale Periodice

Autor: Oltean Antonia, Balint Maia

De ce este necesară efectuarea unei evaluări medicale periodice?

În contextul actual, în care factorii de mediu, alimentația, stresul cotidian ne influențează într-o mare măsură sănătatea, devine absolut necesar efectuarea unui control medical general periodic, care să reunească analize complete de sânge, investigații imagistice, toate integrate în consulturi medicale de diferite specialități, în funcție de patologia implicată.

Cui și unde ar trebui să mă adresez?

Daca nu știi de unde să începi, consultă pentru început un medic de medicină internă ce iți poate oferi o evaluare medicală generală, în urma căreia poți fi sfătuit, îndrumat și, bineînțeles tratat, în cazul identificării anumitor probleme de sănătate.

Importanța analizelor medicale.

Analizele medicale de laborator reprezintă unul dintre cele mai eficiente moduri prin care se pot depista probleme la nivelul întregului organism, deficiențe sau anomalii ale corpului și se poate stabili un diagnostic corect.

Analize care trebuie realizate periodic:

  • Hemoleucograma –este un examen de laborator care evaluează cantitativ și calitativ elementele figurate din sânge. Furnizează informații atât despre numărul tuturor tipurilor de celule sanguine, cât și despre mărimea, forma și alte caracteristici fizice ale acestora.
  • Analize pentru ficat si rinichi
  • Ionograma – este un test de laborator care masoara concentratiile de electroliti (ioni) din sange, precum sodiul, potasiul, clorul si bicarbonatul. Acesta ajuta la evaluarea echilibrului hidro-electrolitic si acidobazic al organismului.
  • Control cardiac
  • Prevenția în sănătate

    O adevarata prioritate, in ceea ce priveste sanatatea, se cuvine a se acorda preventiei. Conceptul de medicina preventiva influenteaza modul de viata, o influenta pozitiva care asigura longevitatea si o stare buna de sanatate. Preventia se concentreaza pe sanatate si nu pe boala, de aceea trebuie folosita ca un mesaj educativ; caci pentru o viata lunga si sanatoasa promovarea sanatatii trebuie sa inceapa de la o varsta frageda.