Dependențe

Autor: Todea Alexandru

Dependența reprezintă o pasiune exagerată pentru un anumit lucru sau activitate, devenind un obicei de care nu ne putem dezice și suntem adesea cu gândul acolo, sau practicăm acel lucru într-un mod exagerat. Unele ne afectează sănătatea fizică, iar altele sănătatea psihică (mentală). Dacă nu renunțăm la acel lucru câmd trebuie s-ar putea să aibă un impact major negativ asupra vieții noastre.

1. Dependențe care pot afecta sănătatea fizică

Fumatul – face parte din categoria drogurilor și poate afecta mai multe organe, în mod special inima, plămânii și sângele.
Unora dintre oamenii fumători se poate să le afecteze mai tare plămânii, ceea ce poate duce în general la cancer pulmonar, boală care secretă o tumoră cu malignă și se poate trata destul de greu, prin chimioterapie sau operație.

Acest viciu mai poate afecta zona cardiacă, inima, prin a face infarct miocardic.
În ultimul caz, poate afecta circulația sanguină, care din prea mult fumat poate duce la leucemie (cancer de sânge), sau poate afecta coloana vertebrală pentru că sângele din plămâni și inimă este transportat în acele zone, de unde poate porni o hernie de disc.
Consumul de alcool – face parte din categoria drogurilor și poate afecta organe precum stomacul, inima și creierul. Oamenii care beau foarte mult alcool pot ajunge să se îmbolnăvească de ulcer, o suferință care atacă stomacul. Alte persoane care au această dependență pot să aibă daune cerebrale și să nu mai gândească limpede și clar pentru tot restul traiului lor. Ca și la fumat, în cazul inimii se poate ajunge la infarct miocardic.
Substanțe care se consumă prin inspirare pe nas – acestea sunt cele mai periculoase droguri și după ce le consumi o singură dată există șanse să mori printr-un atac cerebral, fără a fii conștient de asta. Aceste droguri sunt atât de dăunătoare încât te-ar putea face să crezi când te afli la etaj și este geamul deschis să crezi că există o piscină, și când drogatul se aruncă în ea, aterizează pe sol și viața îl părăsește.

2. Dependențe care pot afecta sănătatea psihică

Statul pe telefon
Aproape toată lumea are câte un telefon mobil, care în principal ar trebui folosit pentru apeluri telefonice sau transmitere de mesaje. Dar există foarte mulți oameni care își petrec timpul pe rețele de socializare, care dau dependență puternică și în orice ipostază, persoanele dependente ar dori să urmărescă imagini, videoclipuri publicate de anumiti oameni sau lucruri pe care le consideră interesante. Acest lucru poate duce la un comportament de om răsfățat și rău.
Jocurile video
Aceste jocuri pe calculator sau consolă sunt atât de satisfăcătoare încât sunt șanse foarte mici să nu le cazi pradă și să nu îți dea dependență. În general acțiunea și povestea lor este foarte satisfăcătoare, captivând jucătorul într-o lume parelelă și nu mai face contact complet cu lumea reală, înstrăinându-se de aceasta și având un comportament care constă într-o stare de nervozitate cu lumea reală și de cele mai multe ori, când te întâlnești cu o persoană începi să ai comportamente ciudate. Ar fi excelent să nu creem niciun fel de dependență, să ducem o viață sănătoasă și frumoasă, făcând totul cu măsură, fără a ne atașa foarte tare de un lucru care poate să ne dea existența peste cap.