Corp mai sănătos

Autor: Vașlaban Nectarie

Este foarte important ca orice adolescent să aibă grijă în egală măsură de sănătatea sa fizică și mentală. O minte mai sănătoasă depinde de un corp sănătos la fel cum un corp sănătos necesită o minte sănătoasă, de aceea este important să nu neglijezi sănătatea mentală în favoara celei fizice sau invers.

Orice adolescent trece prin niște perioade mai dificile, din cauza schimbărilor care se petrec în corpul său, de aceea este foarte important să aibă sprijin din partea părinților sau a cuiva apropiat lor, care să îi ajute să gestioneze să treacă prin aceste momente cu ușurință și să nu ia vreo decizie care le poate afecta viitorul sau sănătatea pe termen îndelungat.

Pentru îmbunătățirea și menținerea sănătății mentale și fizice, orice adolescent ar trebui să ia în calcul includerea în viața sa de zi cu zi a următoarelor aspecte:
  • Practicarea unui sport sau unei activități fizice pe care să o facă cu plăcere, din proprie inițiativă;
  • Expunerea zilnică la soare: fie că ieșiți la plimbare prin parc cu animalul de companie, că ieșiți cu prietenii sau pur și simplu mergeți să vă reîmprospătați mintea cu o gură de aer, vitamina D pe care soarele ne-o dăruiește, ajută nu numai la sănătatea fizică, prevenind carența de vitamina D, ci și la sănătatea mentală, putând combate stările de depresie, tristețe etc.
  • O alimentație sănătoasă, prin consumarea a cât mai multe alimente naturale și reducerea alimentelor procesate, de tip fast-food, snacks-uri, băuturi carbogazoase etc. În dieta oricărui adolescent ar trebui introduse alimente bogate în vitamine și nutrienți, cum ar fi legumele și fructele, alimentele bogate în proteine cum ar fi carnea, alunele și peștele și reducerea alimentelor bogate în grăsimi, sum ar fi untul, uleiul, brânzeturile grase (ex. Cheddar),carnea grasă ( ex. slănină, kaizer etc.) dulciurile, alimentele bogate în carbohidrați ( ex. Pâine, cartofi, spaghete etc. );
  • Fiecare adolescent ar trebui să citească în fiecare zi, pentru o bună sănătate a creierului. Adolescenții trebuie să își conceapă programul zilnic în așa fel încât să aibă destul timp pentru învățat și teme, cât și pentru recreere;
  • Nu în ultimul rând, somnul joacă un rol cheie pentru refacerea celulelor din creier, pentru odihna și buna funcționare a organismului adolescentului și pentru sănătatea sa;


  • Din Antichitate până în prezent, zicala „O minte sănătoasă într-un corp sănătos” este folosită, și sper să fie pusă în practică nu doar de adolescenți, ci de lumea întreagă.